חיתמו על שטר הביטחון למניעת עגינות – בחרו באהבה

מהו שטר ביטחון למניעת עגינות ולמה חשוב לחתום עליו?

שטר הביטחון הוא כלי הלכתי שמונע עגינות

השטר הוא הרשאה למתן גט, המהווה ייפוי כוח שבן הזוג נותן לשליחים מטעמו כדי שבית הדין יוכל להתיר את אשתו מהנישואים בעת הצורך. כאשר בן הזוג חותם על השטר, הוא מאפשר לבית הדין לסדר גט לאשתו. השטר נועד למקרים קיצוניים שבהם בן הזוג עצמו אינו מסוגל לעשות זאת מסיבות רפואיות, מנטליות, או במקרה שבן הזוג נעדר.

 שטר הביטחון הוא פתרון הלכתי מצוין המגן על זוגות מפני עגינות.

איורים-07

במציאות הפכפכה:
בוחרים יחד באהבה

לפי ההלכה, רק הגבר יכול לתת גט לאשתו ובכך לסיים את הנישואים. במצבים טרגיים שבהם בן הזוג נעדר או נוכח-נפקד, בת הזוג עלולה למצוא את עצמה מעוגנת במשך שנים רבות לקשר שקיים רק על הנייר. זה עשוי לקרות במצבים שבן הזוג נעדר או נפגע פגיעה חמורה, נפשית או מוחית (המוכר מבין המצבים הוא מצב של ״צמח״), כתוצאה ממחלה, פציעה או תאונה.

חייל-05-05

מצבי הסיכון גדלים בשעת מלחמה. וכך גם האחריות שלנו.

תרחיש שבו בן זוג, אב ואיש משפחה נפגע – הוא כואב וקשה מנשוא. בת הזוג עלולה למצוא את עצמה לא רק מתאבלת על אובדן הזוגיות שלה ועל חיי המשפחה כפי שהכירה אותם, אלא גם – לא מסוגלת להמשיך הלאה, להינשא ולשקם את משפחתה.

נכון, קשה לחשוב על זה. אבל הבחירה להסתכל לסוגיה הזו בעיניים היא אמיצה ואחראית ומבטאת אהבה ומחויבות הדדית.

חתימה על שטר הביטחון מאפשרת ליצור רשת ביטחון זוגית מתוך בחירה ואחריות משותפת.

השטר מאפשר לאישה לגשת לבית הדין ולהתיר את נישואיה במקרה שבו בן זוגה אינו מסוגל לעשות זאת. ניתן להפעיל את השטר החל משנה לאחר היוודע מצבו.

השטר נכתב כדי להבטיח שלכם, כזוג, יהיו הכלים ההלכתיים להתמודד גם עם מצבים מורכבים ובלתי צפויים באופן הדדי.

מי תומך בשטר הביטחון?

מדובר ברעיון הלכתי מוכר, שהיה בשימוש כבר בידי דמויות משמעותיות כמו הרבנים הראשיים הרב יצחק הרצוג, הרב בן ציון מאיר חי עוזיאל והרב שלמה גורן, שקידמו חתימה של חיילים על הרשאות למתן גט. עם קום המדינה, ניסח הרב גורן שטר הרשאה דומה, שאף הוכנס כטופס רשמי לפקודת מטכ"ל (34.0401).

 

את שטר הביטחון, שכולל הרחבה למצבים רפואיים, יזמה וניסחה לראשונה עו״ד ניצן כספי שילוני, יחד עם הרב יוני רוזנצוויג (רב במדרשת לינדנבאום ומחבר ספרי שו"ת והלכה). ניסוחו של השטר נעשה בעידודן של דמויות הלכתיות בכירות, ביניהן: הרב דוד ביגמן (ראש ישיבת מעלה גלבוע ומחבר ספרי הלכה והגות) והרבנית מלכה פיוטרקובסקי (אשת הלכה ומחברת הספר "מהלכת בדרכה"). בנוסף, השטר קיבל את ברכתו של הרב שלמה ריסקין (רב לשעבר של המועצה-המקומית אפרת ומייסד מוסדות ״אור תורה סטון״). 

האם הרבנות הראשית תומכת?

במקרים קיצוניים של עגינות, לבית הדין הרבני יש נכונות להשתמש בפתרונות הלכתיים פחות שגרתיים. אולם, בהיעדר הרשאה לגט כמו שטר הביטחון, בית הדין הרבני עשוי להיות מוגבל מאוד בפתרונות ההלכתיים שהוא יכול להציע. 

מובן שבזמן אמת, כאשר בית הדין מחפש כל דרך להתיר עגונה, שטר ביטחון חתום על ידי האיש מהווה הצהרת כוונות חשובה שיכולה לפתור גם מקרים מסובכים מאד.

במילים אחרות, זהו מימוש עדכני של סוגיה אנושית והלכתית שהעסיקה רבים לאורך הדורות, פתרון אחראי ותקף הלכתית.

אז איפה חותמים?

 

ניתן להוריד את הטופס, להדפיס אותו, ולחתום עליו
(לא לשכוח לסרוק ולזכור היכן שמרתם אותו).

אפשר גם פשוט לחתום עליו דיגיטלית כאן למטה ולשמור אותו בתיבת המייל שלכם.

זהו צעד פשוט, שבכוחו להפוך את עתידכם המשותף – להרבה יותר בהיר, צפוי ומוסכם.

חשוב לשים לב לחתום עליו בנוכחותם של שני עדים כשרים על פי ההלכה.

כלומר: גברים שומרי מצוות שאינם קרובי משפחה של אחד מבני הזוג או זה של זה.

 

עדים